Ι.F Motorsports

Wednesday, October 28, 2009

Ράλι Μεγάλης Βρετανίας (22 – 25 Οκτωβρίου 2009)

Μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα οι Sébastien Loeb και Daniel Elena κατέκτησαν την 54η νίκη τους στο WRC επικρατώντας των Hirvonen/Lehtinen, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τον 6ο* συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο τους. Με τους Dani Sordo – Marc Marti να τερματίζουν στην τρίτη θέση, ένα μόλις δευτερόλεπτο πίσω από το δεύτερο πλήρωμα, η Citroën Total World Rally Team πανηγύρισε ένα ακόμα double στο WRC.
Παρά το γεγονός ότι η τρίτη και τελευταία ημέρα του ράλι Μ. Βρετανίας ήταν μικρότερη από τις δύο προηγούμενες αποτέλεσε μία πραγματική πρόκληση για τα πληρώματα. Έχοντας εξασφαλίσει μία διαφορά 30 δευτερολέπτων από τον Mikko Hirvonen ο Sébastien Loeb γνώριζε καλά ότι δεν μπορούσε να χαλαρώσει παρά το ότι έχασε μόλις 8 δέκατα στην πρώτη ειδική. «Δεν είναι κακός ο χρόνος μας όμως ένιωσα ότι χάσαμε μέρος της δύναμης του κινητήρα λίγο μετά την αφετηρία της ειδικής. Ελπίζω να μην είναι κάτι το σοβαρό…».
Λίγο αργότερα μέσω τηλεφώνου οι μηχανικοί της Citroën Racing διέγνωσαν πρόβλημα σε ένα σύστημα που βελτιστοποιεί την απόδοση του στροβυλοσυμπιεστή. Στην επόμενη ειδική οι Loeb-Elena έχασαν επιπλέον 11 δευτερόλεπτα και η διαφορά τους έπεσε στα 18.2 δευτερόλεπτα «Αυτή η ειδική ήταν αρκετά πιο σφιχτή κάτι που μεγέθυνε τις επιπτώσεις του προβλήματος μας.»
Η κατάσταση δεν ήταν πιο εύκολη για τους Sordo-Marti που αγωνίζονταν να διατηρηθούν στην τρίτη θέση με τους Solberg-Mills να τους πιέζουν με την C4 WRC της Citroën Junior Team. Μία ειδική πριν το τέλος του αγώνα η τύχη έπαιξε πάλι τα παιχνίδια της όταν το καπό του Hirvonen άνοιξε καθυστερώντας το πλήρωμα της BP Ford Abu Dhabi για περισσότερο από ένα λεπτό. Στην τελευταία ειδική οι Loeb-Elena έλεγξαν τον αγώνα, με τους Sordo-Marti να επιτίθενται για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, μένοντας τελικά στην τρίτη για μόλις 0,9 δευτερόλεπτα.
Στο Cardiff οι τεχνικοί και τα πληρώματα της Citroën Total World Rally Team πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου των οδηγών. «Είχαμε ένα πολύ καλό ξεκίνημα, όμως στη συνέχεια αντιμετωπίσαμε μερικά προβλήματα.» Δήλωσε ο Sébastien Loeb. «Τελικά όμως τα καταφέραμε να κερδίσουμε, πιέζοντας μέχρι το τέλος αφού ο Mikko δεν το έβαζε κάτω. Όταν κερδίζεις ένα πρωτάθλημα τρεις αγώνες πριν το τέλος η πίεση δεν είναι τόσο μεγάλη. Εδώ όμως δεν μπορούσαμε να κάνουμε το παραμικρό λάθος. Όλοι περίμεναν να κερδίσουμε, όμως τίποτα δεν ήταν δεδομένο μέχρι που φτάσαμε στον τερματισμό.»
Πέρα από την επιτυχία του Loeb ο Dani Sordo ήταν ευχαριστημένος και από την τρίτη θέση. «Όταν η διαφορά μας από τον Mikko έπεσε στα 0,9 δευτερόλεπτα πιστέψαμε πως θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και πιέσαμε στο όριο, όμως τελικά άντεξαν στην πίεση μας. Είμαι ευχαριστημένος με την τρίτη θέση μας στο πρωτάθλημα και το γεγονός ότι καταφέραμε να βοηθήσουμε σημαντικά στην επιτυχία της Citroën. Ήταν πραγματικά μία πολύ καλή χρονιά.»
Παρόν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς ήταν και ο επικεφαλής της Citroën Frédéric Banzet που δήλωσε. «Τρεις εβδομάδες μετά την κατάκτηση του τίτλου των κατασκευαστών κατακτούμε και τον τίτλο των οδηγών. Αισίως φτάνουμε τους πέντε τίτλους με τον Séb να εξακολουθεί να προηγείται με έξι! Είμαστε ευτυχείς που έχουμε την καλύτερη ομάδα με τους καλύτερους οδηγούς και συνοδηγούς στο WRC. Τα Ράλι ταιριάζουν απόλυτα με τη φιλοσοφία της Citroën και αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος στο DNA της μάρκας. Οι αγώνες είναι σημαντικοί, ιδιαίτερα όταν κερδίζεις… και αυτό είναι κάτι που το κατακτήσαμε και αυτή τη χρονιά.»

Τελική κατάταξη του Ράλι Μεγάλης Βρετανίας*
1. Loeb/Elena Citroën C4 3h 16’ 25’’ 4
2. Hirvonen/Lehtinen Ford Focus +1’ 06’’1
3. Sordo/Marti Citroën C4 +1’ 07’’ 1
4. P. Solberg/Mills Citroën C4 +1’ 28’’ 1
5. H. Solberg/Menkerud Ford Focus +6’ 28’’ 0
6. Wilson/Martin Ford Focus +7’ 46’’ 0
7. Latvala/Antilla Ford Focus +12’ 11’’ 9
8. Rautenbach/Barritt Citroën C4 +14’ 27’’ 8
9. Bynildsen/Giraudet Skoda Fabia +22’ 22’’ 7
10. Araujo/Ramalho Mitsubishi Lancer +24’ 18’’ 8

Νικητές ειδικών διαδρομών
1ο σκέλος : SS1 - 3: Sébastien Loeb (Citroën C4), SS4: M. Hirvonen (Ford Focus), SS5: Loeb, SS6: M. Hirvonen.
2ο σκέλος: SS7: Hirvonen, SS8 & 9: Loeb, SS10: M. Hirvonen, S11 & 12: Loeb.
3ο σκέλος: SS13 & 14: M. Hirvonen, SS15: Loeb, SS16 M. Hirvonen

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Sébastien Loeb 93 βαθμοί
2. Mikko Hirvonen 92 βαθμοί
3. Dani Sordo 64 βαθμοί
4. Jari-Matti Latvala 41 βαθμοί
5. Petter Solberg 35 βαθμοί
6. Henning Solberg 33 βαθμοί
7. Matthew Wilson 28 βαθμοί 8. Sébastien Ogier 24 βαθμοί